Meridianen

Meridianen, de onzichtbare

energiebanen in je lijf

 

 

Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je tenen lopen allerlei energiebanen (meridianen). Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporten.

Om te begrijpen wat meridianen zijn, moet je eigenlijk eerst weten wat Qi (spreek uit tsji) is. Binnen de oude Chinese gezondheidsleer wordt het gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt doorgegeven via 12 hoofdmeridianen die door je lijf lopen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan. Toch heeft elke meridiaan een grotere functie dan alleen het betreffende orgaan. Meridianen hebben namelijk zowel een fysieke, als een psychische kant. Zo gaat de longmeridiaan niet alleen over ademhaling, maar ook over de emotie verdriet. En is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van prikkelbaarheid. Zo heeft iedere meridiaan zijn eigen eigenschap en kwaliteit.

Het behandelen van meridianen

Er kunnen grofweg 3 dingen mis zijn met je meridianen:

er is teveel energie in een meridiaan
er is te weinig energie in een meridiaan
er is sprake van stagnatie, de doorstroming van de meridiaan is niet goed

Deze toestanden zijn alle drie te beïnvloeden. Op de meridianen die door je lijf lopen zitten bepaalde punten waar de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte van ons lichaam komen. Dit maakt de meridianen als het ware toegankelijk van buitenaf. Blokkades in meridianen kunnen worden opgeheven met behulp van Shiatsu Therapie, Voetreflextherapie en Do-In Yoga.